فهرست مطالب

پایش - سال بیستم شماره 5 (پیاپی 99، مهر و آبان 1400)

مجله پایش
سال بیستم شماره 5 (پیاپی 99، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی محمد مصدق راد*، پروانه اصفهانی صفحات 529-548
    مقدمه

    ترجمان دانش سیاستگذاری و مدیریت سلامت فرایند تولید، تبادل و استفاده از دانش معتبر و با کیفیت برای سیاستگذاری و مدیریت نظام سلامت است. شکافی بین دانش تولید و استفاده شده در سیاستگذاری و مدیریت نظام سلامت وجود دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی تسهیل کننده های ترجمان دانش در حوزه سیاستگذاری و مدیریت سلامت انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مقالات منتشر شده در زمینه تسهیل کننده های ترجمان دانش سیاست گذاری و مدیریت سلامت در بازه زمانی 1 ژانویه 2002 تا 20 مارس 2021 میلادی در 9 پایگاه داده ای جستجو و جمع آوری شدند. در نهایت، تعداد 49 مقاله با روش تحلیل موضوعی با استفاده از نرم افزار 10MAXQDA تحلیل شدند.

    یافته ها

    تعداد 59 تسهیل کننده ترجمان دانش سیاستگذاری و مدیریت سلامت شناسایی شد که در هفت دسته تسهیل کننده های مرتبط با بخش سلامت، سازمان بهداشتی و درمانی، دانش سیاستگذاری و مدیریت سلامت، تولید کننده دانش، استفاده کننده دانش، فناوری انتقال دانش و ارتباط بین تولید کننده و استفاده کننده دانش گروه بندی شدند. پرتکرارترین عوامل تسهیل کننده ترجمان دانش در مطالعات قبلی شامل بهبود ارتباط بین پژوهشگران و سیاستگذاران و مدیران، ارایه نتایج کاربردی، افزایش دسترسی به شواهد معتبر، توسعه مهارت های انجام و استفاده از پژوهش، همکاری بین پژوهشگران و سیاستگذاران و مدیران سلامت و افزایش منابع بود.

    نتیجه گیری

    پژوهشگران باید تشویق به تولید دانش کاربردی و سیاستگذاران و مدیران تشویق به استفاده از شواهد پژوهشی در تصمیم گیری های خود شوند. سیاست ها، راهبردها، روش ها و استانداردهای مناسبی باید برای استفاده بیشتر از دانش تولید شده در سیاستگذاری و مدیریت نظام سلامت بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: ترجمان دانش، تسهیل کننده، مدیریت سلامت، سیاستگذاری سلامت، مرور حیطه ای
  • امیر قاسمیان، فرشته نوجوان*، آرزو دانایی نیا صفحات 549-559
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی وضعیت بروندادهای پژوهشی (Research Outputs) دانشگاه علوم پزشکی تهران در پنج موضوع از طریق شاخص های علم سنجی (Scientometric Indicators) و دگرسنجی (Altmetric) طی سال های 2020-2006 بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با استفاده از شاخص های علم سنجی و دگرسنجی انجام شده است. جامعه پژوهش پنج حوزه موضوعی («بیوشیمی، ژنتیک و زیست شناسی مولکولی»، «داروشناسی، سم شناسی و داروسازی»، «ایمونولوژی و میکروب شناسی»، «شیمی» و «مهندسی») دانشگاه علوم پزشکی تهران طبق دسته بندی موضوعی پایگاه استنادی اسکوپوس (Scupos) با بیشترین تولیدات انتخاب شد. استخراج داده ها از پایگاه اسکوپوس، دگرسنجی و سای ول (Scival) انجام گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای مایکروسافت اکسل (آمار توصیفی) و SPSS نسخه 22 (آزمون همبستگی) استفاده گردید.

    یافته ها

    حوزه موضوعی "بیوشیمی، ژنتیک و زیست شناسی مولکولی" دارای بیشترین و حوزه موضوعی "مهندسی" دارای کمترین تولیدات، استناد و شاخص اچ (H Index) بودند. طبق نتایج حوزه های موضوعی "مهندسی" و "شیمی" از نظر کیفیت بروندادهای پژوهشی عملکرد بهتری داشتند. حدودا نزدیک به 30 درصد بروندادها در رسانه های اجتماعی حضور داشتند که در توییتر (Twitter) و مندلی (Mendeley) در تمام زمان ها، بیشترین میزان اشاره و نشانه گذاری را دریافت کردند. در ادامه ارتباط آماری معنی داری بین تعداد نشانه گذاری و نمره دگرسنجی با تعداد استنادات دریافتی بروندادها در اسکوپوس وجود داشت.

    نتیجه گیری

    رسانه های اجتماعی تاثیر مثبتی در افزایش استناد بروندادهای پژوهشی دارد. ازآنجایی که بروندادهای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران حضور مطلوبی در رسانه های اجتماعی نداشتند بنابراین لازم است پژوهشگران این دانشگاه با حضور فعال و اشتراک گذاری آثار خود در رسانه های اجتماعی، به رویت پذیری بیشتر و افزایش استناد بروندادهای خود کمک کنند.

    کلیدواژگان: بروندادهای پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، علم سنجی، آلتمتریک
  • سوگند تورانی، نرگس رفیعی*، سید کاظم ملکوتی، شهناز ریماز، علیرضا حیدری صفحات 561-570
    مقدمه

    ترجمان دانش عبارت است از فرآیند تولید، تبادل و به کارگیری صحیح دانش ازنظر اخلاقی، که از برهم کنش میان پژوهشگران و مصرف کنندگان سلامت، منجر به تولید محصولات موثرتر و نظام ارایه خدمات سلامت قوی تر می شود. پژوهشهای کمک کننده به سیاستگذاری در حوزه ترجمان دانش، یکی از نیازهای نظام سلامت کشور است و باید فعالیت در این حوزه توسعه یابد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت ترجمان دانش دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه مقطعی، 9 دانشکده و 33 مرکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی ایران که با بیش از 3 سال سابقه تاسیس داشتند به صورت سرشماری وارد مطالعه شده و با استفاده از پرسشنامه معتبر "خودارزیابی سازمان های تولیدکننده دانش"، وضعیت ترجمان دانش آنها ارزیابی شد. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS.18 و با استفاده از محاسبه میانگین و انحراف معیار توصیف شدند.

    یافته ها

    میانگین امتیازات در حیطه های "سوال پژوهش"، "تولید دانش"، "انتقال دانش" و "ترویج استفاده از شواهد" به ترتیب (2/31)، (2/83)، (2/35) و (2/20) (از 5) به دست آمد. بیشترین نقاط ضعف در حیطه انتقال دانش و بیشترین نقاط قوت مربوط به حیطه تولید دانش بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که ظرفیت پژوهش و تولید دانش در دانشگاه علوم پزشکی ایران تا حدودی قابل قبول و مناسب است اما نقاط ضعف قابل توجهی در حیطه های سوال پژوهش، انتقال دانش و ترویج استفاده از شواهد، خصوصا در تعامل بین محققان و کاربران دانش وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود سیاست های جامعی در سطوح کشوری و دانشگاهی در جهت تسهیل ارتباط بین محققان و کاربران دانش و حمایت از فعالیت های ترجمان دانش تدوین شود.

    کلیدواژگان: ترجمان دانش، سوال پژوهش، تولید دانش، انتقال دانش، ترویج استفاده از شواهد
  • احمدعلی محمدی، نبی الله محمدی*، ناصر حمیدی، هما درودی صفحات 571-580
    مقدمه

    نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته دارای اهمیت فراوانی است به گونه ای که اگر به نگهداشت آنان توجه نشود باعث ایجاد مشکلاتی در سطح سلامت جامعه می گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر بر ماندگاری پزشکان متخصص در استان های کمتر توسعه یافته و مناطق محروم بود.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات توصیفی- پیمایشی بود. شرکت کنندگان در مطالعه شامل 384 نفر از پزشکان متخصص در استان های کمتر توسعه یافته و مناطق محروم بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه با استفاده از مبانی نظری، اسناد بالادستی و مصاحبه با خبرگان تهیه شد که شامل 8 شاخص در ماندگاری متخصصین در مناطق محروم بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS نسخه 25 و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 209 نفر متخصص زن و 175 نفر مرد از 21 استان و 37 شهر حضور داشتند. میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 8/34 بود. میانگین عامل های ویژگی شغل، نظام پرداخت، امکانات رفاهی، امکانات شغلی، محیط کاری، قوانین و مقررات، ویژگی شخصیتی و انگیزش شغلی به ترتیب برابر 20/4، 4/66، 4/38، 4/494، 4/69، 3/86، 4/15، 4/18 بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مولفه ها برازش مناسب آن ها را نشان داد. همچنین تاثیر تمامی عوامل بر روی نگهداشت پزشکان در مناطق معنی دار بود و در این بین ویژگی شغل بیشترین تاثیر را در بین سایر عوامل داشت.

    نتیجه گیری

    سه عامل سازمانی، محیطی و فردی و 8 عامل ویژگی شغل، امکانات شغلی، انگیزش شغلی، محیط کاری، قوانین، امکانات رفاهی، ویژگی های شخصیتی و نظام پرداخت به ترتیب در نگهداشت پزشکان متخصص در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته موثر بودند. بر این اساس، مدیران تصمیم گیر می توانند با توجه به عوامل شناسایی شده برنامه ریزی مدونی، به منظور بهبود شرایط نگهداشت و تامین نیروی انسانی موردنیاز در مناطق محروم به عمل آورند.

    کلیدواژگان: ماندگاری، پزشکان متخصص، مناطق محروم
  • محبوبه والیانی، فاطمه ترابی، فتانه سادات خدایی* صفحات 581-587
    مقدمه

    زایمان زودرس به عنوان شایع ترین علت مرگ و میر نوزادان محسوب می شود که شناسایی عوامل مرتبط با آن می تواند در جهت کاهش زایمان های زودرس اثرگذار باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط زایمان زودرس با عفونت های کلیه و مجاری ادراری و دهان و دندان در مادران باردار انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش مورد- شاهدی روی 198 مادر باردار در بیمارستان های آموزشی منتخب شهر اصفهان در سال 98 انجام شد. 66 نمونه از زایمان های زودرس به عنوان گروه آزمون و 132 نمونه از زایمان های ترم به عنوان گروه شاهد، به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات با پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و باروری و چک لیست استاندارد هولبروک انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل، مجذورکای، من ویتنی، ازمون دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک توسط نرم افزار20 SPSSانجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران 5/4±29/3 سال و سن اولین بارداری 5±24/8، وزن نوزاد 710±2820 گرم بود. پس از همسان سازی گروه ها نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که بین زایمان زودرس با عفونت کلیه و مجاری ادرار ارتباط معنادار وجود ندارد (626/0P=). در حالی که رگرسیون لجستیک، ارتباط معنی دار بین شروع انقباضات رحمی (زایمان زودرس) و عفونت دهان و دندان نشان داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، زایمان زودرس با عفونت های دهان و دندان ارتباط دارد. توصیه می شود اقدامات لازم در پیشگیری و یا درمان سریعتر عفونت های دهان و دندان در زنان  قبل و حین بارداری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: زایمان زودرس، عفونت دهان و دندان، هولبروک
  • رامین مظفری کرمانی*، ژیلا صدیقی، عباس حبیب الهی، محمود طاووسی، علی اصغر حائری مهریزی، راحله رستمی صفحات 589-598
    مقدمه

    تولد نوزاد با وزن بسیار کم موقع تولد VLBW(وزن کمتر از 1500 گرم) علت عمده مرگ و میر و عوارض در دوره نوزادی و کودکی است. به رغم پیشرفتهای اخیر در زمینه مراقبتها و درمانهای پزشکی که برای کودکان بسیار کم وزن موقع تولد صورت گرفته، میزان مرگ ومیر و عوارض در این دسته از کودکان بالا است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان بقای کودکان بسیار کم وزن بدو تولد و عوامل موثر بر آن است.

    مواد و روش کار

    جامعه مورد مطالعه کلیه نوزادانی که با وزن کمتر از 1500 گرم یا مدت بارداری کمتر از 32 هفته، از ابتدا تا انتهای سال 1397 (2018) در بیمارستانهای شهر تهران به دنیا آمده اند است. مطالعه از نوع بقا و مقطعی بود. در مجموع 338 کودک مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به این کودکان توسط دفتر سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اختیار قرار گرفت. نمونه گیری بصورت غیر تصادفی آسان بوده و کلیه اطلاعات مربوط به کودکان تحت مطالعه، پس از تماس تلفنی با یکی از والدین توسط پرسشگر در پرسشنامه ثبت شد. کلیه داده های حاصل از مطالعه وارد نرم افزار SPSS-22 شد و نتایج با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی ارایه شد. تحلیل بقا توسط آزمون کاپلان مایر و بررسی تاثیر متغیرها بر روی میزان بقا با استفاده از مدل کاکس چند متغیره بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از مدل کاکس مشاهده می شود احتمال بقای یک ماهه کودکان حدود 68 درصد و احتمال بقای یکساله حدود 60 درصد برآورد گردید. از 10 متغیر تاثیرگذار در بقای نوزادان و کودکان VLBW تحت بررسی، 6 متغیر سطح تحصیلات مادران ،بیمه بودن سرپرست خانواده، نوبت بارداری، مدت بارداری، وزن زمان تولد، واکسیناسیون مادر قبل از بارداری با مرگ کودک ارتباط معنی داری داشتند.

    نتیجه گیری

    از راهکارهای موثر در میزان بقای نوزادان VLBW تشویق زنان به ادامه تحصیل، واکسیناسیون مادر قبل از بارداری، بیمه بودن افراد خانواده، پیشگیری از تعدد بارداری است.

    کلیدواژگان: نوزادان، وزن بسیار کم موقع تولد، بقا
  • زینب ایزدی، مینور لمیعیان*، علی منتظری صفحات 599-608
    مقدمه

    سواد سلامت مهارت فردی و اجتماعی، و ظرفیت و توان دسترسی، فهم و درک، پردازش و ارزیابی، تصمیم گیری و رفتار در خصوص اطلاعات و خدمات پزشکی و سلامتی است که لزوما به سال های تحصیل بر نمی گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی سطح سواد سلامت زنان نخست زا با وضعیت افسردگی پس از زایمان مراجعان به شفاخانه های شهر کابل- افغانستان در سال 1399 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    یک مطالعه تحلیلی- مقطعی با حجم نمونه 281 زن نخست زای واقع در هفته ششم تا هشتم پس از زایمان و دارای حداقل سواد خواندن و نوشتن، انجام گرفت. جمعیت مورد مطالعه پس از اخذ رضایت آگاهانه، سوالات جمعیت شناختی- باروری و پرسشنامه های افسردگی پس از زایمان ادینبورو تطبیق یافته به گونه دری (D-EPDS) و سواد سلامت جمعیت بزرگسالان گونه دری (D-HELIA) را تکمیل کردند و داده های حاصل از پژوهش با آزمون های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره سواد سلامت واحدهای پژوهش (12/98±) 52/21 و در سطح سواد سلامت نه چندان کافی قرار داشت. 158 نفر از واحدهای پژوهش افسردگی پس از زایمان داشتند. نتایج رگرسیون لجستیک چند متغیره وضعیت افسردگی پس از زایمان نشان داد نمره سواد سلامت واحدهای پژوهش ارتباط معنی دار با وضعیت افسردگی پس از زایمان دارد. بین افسردگی پس از زایمان با ناخواسته بودن بارداری، سن هنگام ازدواج، مورد دلخواه نبودن جنسیت نوزاد، مورد خشونت قرار گرفتن توسط همسر، ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. بین افسردگی پس از زایمان با سن واحدهای پژوهش، شاخص توده بدنی و تعداد سقط ها ارتباط آماری معنی دار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه برای اولین بار در کابل - افغانستان مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل از مطالعه چنین نشان داد که سطح سواد سلامت زنان نخست زا با وضعیت افسردگی پس از زایمان آنان ارتباط معنی دار دارد. پیشنهاد می شود در جهت ارتقای سطح سواد سلامت زنان نخست زا کلاس های آموزشی در دوران بارداری برگزار گردد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، افسردگی پس از زایمان، زنان نخست زا، کابل
  • ابوالقاسم رییسی نافچی، ابوالفضل دانایی*، سید محمد زرگر صفحات 609-617
    مقدمه

    رویکرد انتقادی نسبت به محتوای رسانه ها بین قشر نوجوان و جوان اهمیت ویژه ای دارد. در این پژوهش به تدوین و اعتباریابی ابزاری برای سنجش سواد سلامت رسانه ای با رویکرد انتقادی در دانش آموزان دوره متوسطه دوم مدارس شهر تهران پرداخته شده است.

    مواد و روش

    در این مطالعه روش شناختی، جامعه آماری آن دانش آموزان مقاطع دوم دوره متوسطه بود. گویه های پرسشنامه توسط تیم تحقیق و با استفاده از مرور ادبیات علمی و نظر متخصصصان تعیین شده (24 گویه) و سپس روایی (محتوایی و سازه) و پایایی (محاسبه آلفای کرونباخ) آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. 215 نفر براری تحلیل عاملی اکتشافی و 200 نفر برای تحلیل عاملی تاییدی  در مطالعه شرکت داده شدند. روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم خوشه بود.

    یافته ها

    نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی برای همه 24 گویه بالاتر از مقدار قابل قبول بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که این ابزار دارای سه عامل کاملا متمایز تحت عناوین «تشخیص تاثیر محتوای رسانه بر سلامت»، «تحلیل انتقادی محتوای مرتبط با سلامت در رسانه» و «واکنش انتقادی نسبت به محتوای رسانه» است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که همه گویه ها بالای 0/3 بار عاملی داشتند و شاخص های نیکویی برازش نیز نشان داد که ابزار اصلاح شده، برازش مناسبی با داده های جامعه آماری داشته و از پایایی مناسبی (0/78) برخوردار است. نسخه نهایی پرسشنامه با 22 گویه مورد تایید قرار گرفت. میزان سواد سلامت رسانه ای در نوجوانان شرکت کننده در مطالعه 43/3 از 100 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    با استفاده از این ابزار روا و پایا،  سواد سلامت رسانه ای در نوجوانان قابل ارزیابی است.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سواد سلامت، رویکرد انتقادی
  • مریم اکبری لاکه*، سیمین شعیبی صفحات 619-628
    مقدمه

    برقراری رابطه مناسب بین بیمار و پزشک، جزء اساسی یک مراقبت پزشکی با کیفیت است و ارتباط موثر، نقش مهمی در نظام سلامت کشور دارد. بدلیل اهمیت این صلاحیت و نبودن ابزار ارزیابی مناسب برای آن در فارسی، این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس (DPC) برای ارزیابی ارتباط پزشک و بیمار در مواقع حاد و بحرانی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه نسبت به روانسنجی نسخه فارسی ابزار ارزیابی ارتباط پزشک و بیمار در شرایط حاد و بحرانی ساستریکت و همکاران اقدام شد. جامعه آماری شامل بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی بودند که براساس معیارهای ورود به پژوهش380 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از ترجمه و تطبیق فرهنگی، روایی صوری و محتوایی، پایایی بررسی شد و روایی سازه ای با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نرم افزار تحلیل عاملی  Lisrel مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 380 نفر شرکت کننده در پژوهش، 233 نفر زن بودند و 147 نفر مرد.  346 نفر متاهل بودند و بیش از نیمی از آنها 198 نفر تحصیلات دیپلم داشتند، 315 نفر شاغل بودند. میانگین نسبت روایی محتوا طبق نظر خبرگان 0/99 بود. در تحلیل عاملی تاییدی تمام 15 گویه بار عاملی بالای 0/4 داشتند و این مقیاس در جامعه ایرانی از برازش خوبی برخوردار بود. پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ 0/96 و با روش آزمون باز آزمون، 0/9 بود.

    نتیجه گیری

    ابزار از روایی و پایایی مناسبی در ایران برخوردار است که مدیران نظام سلامت با استفاده از این مقیاس، می توانند متوجه نقاط قوت و ضعف ارتباطی شده  و بر اساس آن، برنامه های توانمند سازی و آموزشی طراحی کنند.

    کلیدواژگان: روانسنجی، مهارت ارتباطی، شرایط حاد و بحرانی
  • علی اکبر حق دوست، رضا دهنویه، خلیل کلوانی* صفحات 629-631
  • علی اصغر حائری مهریزی، محمود طاووسی، علی منتظری* صفحات 633-635
|
  • Ali Mosadeghrad*, Parvaneh Isfahani Pages 529-548
    Objective (s)

    Health policy and management knowledge translation is the ‘process of production, exchange and use of valid and quality knowledge for health policy makers and managers’. There is a Know-do gap in health policy and management. This study aimed to identify facilitators of knowledge translation in health policy and management.

    Methods

    This was a scoping review. All published articles on the facilitators to knowledge translation in health policy and management from 1 January 2002 to 20 March 2021 in nine databases were searched. Finally, 49 documents were reviewed and analyzed using MAXQDA software.

    Results

    Overall 59 facilitators to health policy and management knowledge translation were identified and were grouped into seven categories including factors related to the characteristics of the healthcare system, the healthcare organization, the health policy and management knowledge, the knowledge producer, the knowledge user, the knowledge transfer technology and the communication between the knowledge producer and the user. Improving communication between researchers and policymakers and managers, generating applied knowledge, increasing access to valid evidence, developing knowledge producers’ and users’ skills, increasing collaboration between researchers and policymakers and managers, and increasing research resources were the most often reported facilitators to knowledge translation in health policy and management.

    Conclusion

    Researchers should be encouraged to produce applied knowledge and policymakers and managers should be encouraged to use research evidence in their decision-making. Appropriate policies, strategies, methods, and standards should be used to make more use of the knowledge generated in health policy and management.

    Keywords: Knowledge translation, Healthcare policy, Healthcare management, Scoping review
  • Amir Ghasemiyan, Fereshte Nojavan*, Arezou Danae Niya Pages 549-559
    Objective(s)

    The purpose of this study was to investigate the citation status and presence of research outputs of Tehran University of Medical Sciences in social media in five subjects during the years 2006-2020.

    Methods

    The study applied scientometric and Altometric indicators. The five subject areas ("Biochemistry, Genetics and Molecular Biology ", " Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics ", " Immunology and Microbiology ", " Chemistry ", " Engineering ") of Tehran University of Medical Sciences was selected according to the subject classification of Scopus Citation Database. Data were extracted from Scopus, Altmetric and Scival databases. To analyze data Microsoft Excel software and SPSS 22 was used.

    Results

    The results showed that "Biochemistry, Genetics and Molecular Biology" had the most and "Engineering" had the least products, citation and h-index. "Engineering" and "Chemistry" had better performance in terms of the quality of research outputs according to the "Percentage of Papers Published in High-Quality Journals" and "percentage of Highly-Cited Papers" indicators. The subject area of "Immunology and Microbiology" was at a lower level in terms of citation criteria than other subject areas. About 30 percent of the outputs were on social media, receiving the most mention and bookmarking on Twitter and Mendely at all times. There was a statistically significant relationship between the number of bookmarking and the altmetric score with the number of citations received by the outputs in Scopus.

    Conclusion

    Social media could have a positive effect on increasing public health awareness and literacy, as well as increasing the citation of research outputs. Since the research outputs of Tehran University of Medical Sciences did not have a favorable presence on social media, it is necessary for the researchers of this university to increase their visibility and increase the citation of their outputs by actively participating and sharing their works on social media.

    Keywords: Research Outputs, Tehran University of Medical Sciences, Scientometric, Altmetrics
  • Sogand Tourani, Narges Rafiei*, Seyed Kazem Malakouti, Shahnaz Rimaz, Alireza Heidari Pages 561-570
    Objective(s)

    knowledge translation is defined as a dynamic and iterative process that includes the synthesis, dissemination, exchange and ethically sound application of knowledge to improve health, provide more effective health services and products, and strengthen the health care system. Research contributing to policy-making in the field of knowledge translation (KT) is one of the needs of the countrychr('39')s health system and activities in this field should be developed. This study aimed to assess the KT status of Iran University of Medical Sciences (IUMS) in 2018.

    Methods

    In this cross-sectional study; nine IUMS schools and 33 research centers with a history of more than three years of establishment were selected by census method. Using the Self-Assessment Tool for Research Institutes (SATORI), the KT status among the IUMS schools and research centers was assessed. Data were entered into SPSS.18 software and described using mean and standard deviation.

    Results

    The mean scores in the domains of “research question”, “knowledge production”, “knowledge transfer”, and “promoting the use of evidence” were 2.31, 2.83, 2.35, and 2.20 (out of five), respectively. Strategies with the lowest score was related to “knowledge transfer” and strategies with the highest score was related to “knowledge production”.

    Conclusion

    While the universitychr('39')s research and knowledge production capacity was acceptable, there were significant weaknesses in the domains of “knowledge transfer” and “promoting the use of evidence” especially the interaction between researchers and research users. It is suggested that comprehensive policies be developed at the national and university levels to facilitate the interaction between researchers and knowledge users and to support the activities of knowledge translations.

    Keywords: Knowledge translation, research question, knowledge production, knowledge transfer, promoting the use of evidence
  • Ahmad Alimohammadi, Nabiollah Mohammadi*, Naser Hamidi, Homa Doroudi Pages 571-580
    Objective(s)

    The maintenance of medical specialists in deprived areas is of great importance. This study aimed to identify a retention model for medical specialists in deprived areas.

    Methods

    The was a descriptive study. Participants in the study included a sample of specialist physicians in less developed provinces and disadvantaged areas in Iran. They were selected by random cluster sampling. The questionnaire was prepared using theoretical foundations, upstream documents and interviews with experts, which included 8 indicators on the retention of specialists in deprived areas. Structural equation and factor analysis were used to analyze the data in SPSS software version 25 and AMOS.

    Results

    In all 209 female specialists and 175 male specialists from 21 provinces and 37 cities were studied. The mean age of study participants was 34.8 years. The average scores for job characteristics, payment system, welfare facilities, job facilities, work environment, rules and regulations, personality traits and job motivation were equal to 4.20, 4.66, 4.38, 4.49, 4.69, 3.86, 4.15, 4.18, respectively. The results of confirmatory factor analysis of the components showed proper fit for the data. Also, the effect of all factors on the retention of physicians in the regions was significant (P<0.05) and among these, job characteristics had the greatest effect among other factors.

    Conclusions

    Three organizational, environmental and individual factors and 8 factors of job characteristics, job facilities, job motivation, work environment, laws, welfare facilities, personality traits and payment system were effective in keeping specialized physicians in deprived and less developed areas, respectively. The findings might help decision-makers and health care authorities to improve the maintenance conditions and provide the required manpower in deprived areas.

    Keywords: Sustainability, specialist doctors, deprived areas
  • Mahboubeh Valiani, Fatemeh Torabi, Fatanat Sadat Khodaei* Pages 581-587
    Objective (s)

    The most common cause of death and mortality of infants is preterm labor. The identification of factors associated with preterm labor will reduce preterm infant mortality. This study aimed to determine the relationship between preterm delivery and oral, kidney and urinary tracts infections in pregnant women

    Methods

    This was a case-control study that carried on the 198 pregnant women (66 pregnant women with premature labor as case group and 132 pregnant women with term delivery as control group) in selected hospitals in Isfahan, Iran, in 2018. For data collection we used demographic and fertility questionnaire, and the Holbrook standard checklist. Data were analyzed using descriptive statistics and t–test, chi-square, Mann-Whitney, Fisher’s exact test, logistic regression.

    Results

    The results showed that there was no significant relationship between preterm labor and kidney, urinary tracts infections (p=0.626). While the logistic regression showed significant association between the onset of uterine contractions (preterm birth) and of the mouth and teeth infections (p=0.012)

    Conclusion

    The findings suggest that there is relationship between preterm deliveries and oral infections. Therefore, it is recommended that preventive necessary measures be taken or treat oral infections faster in women before and during pregnancy.

    Keywords: Preterm Labor, Oral Infection, Holbrooke
  • Ramin Mozafari Kermani*, Jila Sadighi, Abbas Habibollahi, Mahmoud Tavousi, Ali Asghar Haeri Mehrizi, Raheleh Rostami Pages 589-598
    Objectives

    Birth of an infant with very low birth weight (VLBW) (weight less than 1500 grams) is a major cause of deaths and complications in infancy and childhood. Despite recent progressions in medical care and treatment for VLBW children, the mortality rate is high in this group of children. The present study was performed to better identify the survival rate of these children and the problems that affect the survival of this group of infants in the short and long term.

    Methods

    The study population was all infants weighing less than 1500 grams or infants who borne at less than 32 weeks of pregnancy. Infants whom birth occurred from the beginning to the end of 2018 in hospitals in Tehran were included. Information about these children was provided by the Family and Population Health Office of the Ministry of Health and Medical Education. Sampling was non-random and all information about the infants under study was recorded in a questionnaire. All data from the study were entered into SPSS-22 software and the results were presented using descriptive and analytical statistics. Survival analysis was performed by Kaplan-Meier test and the effect of variables on survival was evaluated using multivariate Cox model.

    Results

    A total of 338 children were studied. Based on the results of cox regression models, the probability of one-month survival of children was about 68% and the probability of one-year survival was about 60%. Of the 10 variables affecting the survival of VLBW infants and children under study, 6 variables of maternal education, number of pregnancies, parent and infant insurance, gestational age, birth weight and maternal vaccination before pregnancy were significantly related with the death of infant (P ≤0.05).

    Conclusion

    The findings suggest one of the effective strategies for improving VLBW infant survival rate is encouraging women to continue their education, vaccinating mother before pregnancy, insuring family members and preventing multiple pregnancies.

    Keywords: Infants, Very low birth weight, Survival rate
  • Zainab Ezadi, Minoor Lamyian*, Ali Montazeri Pages 599-608
    Objective(s)

    Health literacy is an individual and social skill and capacity for access, understanding, processing and evaluation, decision making and behavior regarding medical information and health services. The aim of this study was to investigate the level of health literacy of nulliparous women with postpartum depression attending to Kabul hospitals in Afghanistan.

    Methods

    A cross-sectional study was performed with a sample of 281 primiparous women in the sixth to eighth weeks after delivery and with the least literacy skills. After obtaining informed consent, the study population completed demographic and fertility questions, the Edinburgh Postpartum Depression Scale adapted to Dari (D-EPDS), and the Dari Health Literacy Instrument for Adults (D-HELIA). The data were analyzed by descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The mean score of health literacy was 52.21. One hundred and fifty-eight patients (56.2%) had postpartum depression. The results of multivariate logistic regression showed that postpartum depression significantly was associated with health literacy (OR: 0.95, CI: 0.95-0.99: 95%, p = 0.0001). Also there was significant association between postpartum depression and unwanted pregnancy (p = 0.007), age at marriage (p = 0.006), unwanted sex of the baby (p = 0.006), being abused by the spouse (p = 0.013). There was no statistically significant relationship between postpartum depression and age (p = 0.08), body mass index (p = 0.21), and number of abortions (p = 0.052).

    Conclusions

    This is the first study that reports on the topic from Kabul-Afghanistan and found that the level of health literacy of primiparous women has a significant relationship with their postpartum depression, It is suggested that educational interventions implemented during pregnancy in order to improve the level of health literacy of primiparous women.

    Keywords: Health Literacy, Postpartum Depression, Primiparous, Kabul
  • Abolghasem Raeisi Nafchi, Abolfazl Danaei*, Seyed Mohammad Zargar Pages 609-617
    Objective(s)

    Every society has a level of media literacy, but what is important is a critical approach to media content, which is of particular importance among adolescents and young people. Therefore, in this study, a model for media health literacy with a critical approach for high school students in Tehran has been developed and validated.

    Methods

    The research method in this article is of quantitative type. The statistical population of this study includes the first and second year high school students of Tehran. The statistical sample was based on the sample required for exploratory or confirmatory factor analysis of 415 persons (in two stage) and the cluster sampling method was proportional to the selected cluster size. The research instrument was a self-designed questionnaire, which was validated from the exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS and PLS software for data analysis.

    Results

    The findings for the exploratory factor analysis showed that the factor loadings of all indicators were higher than 0.3. The goodness indicators of the pattern fit also showed that the structural pattern extracted has a good fit with the data. Also, the dimensions and components of the model had good reliability (Cronbachchr('39')s alpha and combined reliability).

    Conclusions

    The findings suggest that the need for integrated and systematic attention to all aspects of media health literacy with a critical approach in high schools is necessary.

    Keywords: Media literacy, health literacy, critical approach
  • Maryam Akbarilakeh*, Simin Shouaybi Pages 619-628
    Objective(s)

    Establishing a proper relationship between patient and physician is an essential component of quality medical care and effective communication plays an important role in health system. This study was conducted to investigate the psychometric properties of the DPC for doctor-patient communication skill assessment scale in acute and critical conditions in Iran.

    Methods

    In this study, the Persian version of the physician-patient relationship assessment scale in acute and critical conditions was used. The statistical population included patients referring to the hospitals affiliated to the Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Based on the inclusion criteria, (n=380) were selected by convenience sampling method.  After translation and adaptation; face and content validity, reliability and structural validity (confirmatory factor analysis) were used.

    Results

    Out of 380 participants in the study, 233 (61.3%) were female and 147 (38.7%) were male. More than half of participants 198 (52.1%) had a secondary education and 315 (82.9%) were employed. The content validity ratio according to experts’ panel was 0.99. Confirmatory factor analysis showed that of all 15 items were loaded with a factor loading above 0.4 and the scale had a good fit in Iranian society. Reliability was 0.96 using Cronbachchr('39')s alpha and 0.9 using test retest analysis.

    Conclusion

    The Iranian version of doctor-patient communication for skill assessment in acute and critical conditions showed good validity and reliability. By using the scale health system managers can recognize the strengths and weaknesses of communication skill and based on, they can design appropriate interventions.

    Keywords: Psychometrics, communication skills, acute, critical conditions
  • Ali Akbar Haghdoost, Reza Dehnavieh, Khalil Kalavani* Pages 629-631
  • Ali Asghar Haeri-Mehrizi, Mohmoud Tavousi, Ali Montazeri* Pages 633-635